Alergijski rinitis in alergijski konjuktivitis

 

Alergijski rinitis je pogosta bolezen dihal, ki prizadene do 40 odstotkov prebivalstva. Pojavnost narašča tako pri otrocih kot pri odraslih. Bolezen pomembno vpliva na kakovost življenja. Znaki se razlikujejo po času trajanja in intenzivnosti simptomov. Poznamo sezonski in trajni (celoletni) alergijski rinitis. https://www.claritines.si/oalergijah. Simptome alergijskega rinitisa zelo učinkovito zdravimo z antihistaminiki H1, ki sodijo med najpogosteje predpisana zdravila proti alergijam.

V povezavi z alergijskim rinitisom se pogosto pojavi tudi alergijski konjuktivitis (vnetje očesne veznice). To je alergijska reakcija očesa, ki jo sprožajo enaki alergeni kot alergijski rinitis. Pogost alergen je pelod oz. cvetni prah, ki je v Sloveniji izrazit med aprilom in septembrom. Oko je zaradi svoje stalne izpostavljenosti in občutljivosti bolj občutljivo za alergene.

Kako prepoznamo alergijski konjuktivitis?

Značilni znaki alergije, ki se izražajo na očeh, so občutek srbenja, ki je hkrati tudi najbolj prepoznaven znak sezonske alergije, zamegljen vid, pordele oči, pekoč občutek v očeh, pretirano solzenje, občutek peska v očeh, utrujene oči, otekle veke in vsi drugi znaki, ki kažejo razdraženost očesa.

Kako si pomagati?

Pomagamo si lahko tudi sami. Izogibamo se mencanju oči, ki dodatno poslabša srbenje očesa; zunaj nosimo zaščitna ali sončna očala, saj zmanjšamo dostop alergenom do oči; izpiramo alergene s fiziološko raztopino za oči ... Raztopina sicer ne navlaži očesa, ki je v tem času že vzdraženo in pogosto suho, za razliko od umetnih solz, kot so denimo kapljice za oči Bepanthol®. Kapljice Bepanthol® so medicinski pripomoček in vsebujejo natrijev hialuronat, ki ustvari enakomeren stalen in dolgotrajno obstojen zaščitni sloj na površini roženice, ki ne poslabša vida. Vsebujejo tudi dekspantenol z visoko kapaciteto vezave vode, ki navlaži in neguje oko, obenem pa, skupaj z natrijevim hialuronatom, zadržujejo vlago.

Viri:
(1)  https://www.aafa.org/eye-allergy-conjunctivitis/¸ zadnji dostop april 2021
(2) L. Burling-Phillips: Pollen, Dust & Mold: Seasonal Allergies Assault the Eye; dostopno prek https://www.aao.org/eyenet/article/pollen-dust-mold-seasonal-allergies-assaulteye; zadnji dostop april 2021