Ekcem pri dojenčkih in malčkih

Kadar dojenčke in malčke muči ekcem, to ni boleče in nadležno le zanje, ampak je tudi stresno in težavno za starše. Težko je gledati otroka, kako trpi, saj srbenje in neugodje poslabšata njihovo splošno razpoloženje in zmotita urnik spanja. Na srečo so tu ukrepi, ki bodo otroku prinesli olajšanje.

Simptomi pri dojenčkih in malčkih

Ekcem se običajno pojavi kot rdeč, srbeč izpuščaj, ki lahko privede do suhe, luskaste in celo razpokane kože. Pri dojenčkih se ekcem najpogosteje začne na čelu, licih, bradi ali stegnih, in sicer že nekaj tednov po rojstvu. Razširi se lahko po celem telesu, koža pod plenicami navadno ostane neprizadeta. Pri otrocih, starejših od dveh let, se najpogosteje pojavi na pregibih, kot so komolec, za koleni in ušesi, ter na zapestjih, gležnjih in hrbtni strani dlani.

otrok z ekcemom na gležnju

Vzroki

Ekcem je zelo pogosta kožna bolezen. Vzroki ostajajo neznani, čeprav obstajajo številni dejavniki, ki verjetno prispevajo k njegovemu pojavu.

Koža majhnih otrok, zlasti dojenčkov, je občutljivejša na vplive iz okolja kot koža odraslih, zato zunanji dejavniki oziroma dejavniki iz okolja pogosto prispevajo k ekcemu. K njemu lahko prispevajo tudi dražila, kot so volna ali sintetične tkanine, čezmerna vročina ali mila, celo slinjenje na otrokovem obrazu. Vpliva tudi genetika, saj so raziskave pokazale, da je pojav ekcema pri otroku pogostejši, če so ga imeli tudi njegovi sorojenci ali starši.

Tretji dejavnik so alergije, ki lahko vključujejo alergije na hrano ali alergije na zunanje vire, kot so domače živali, pršice ali cvetni prah.

Kako zdraviti ekcem pri otroku

Številna priporočila, ki veljajo za odrasle, veljajo tudi za dojenčke in malčke z ekcemom. Ker pa je njihova koža še posebno občutljiva, priporočamo obisk zdravnika, ki bo priporočil najboljše ukrepe, s katerimi bo pomagal vam in vašemu otroku. Do takrat pa vam podajamo nekaj splošnih informacij in koristnih predlogov.

mama masira dojenčka

Vlažilne negovalne kreme/emoliente je potrebno nanašati dvakrat dnevno po celem telesu. Z vsakodnevnim nekaj minutnim kopanjem v topli (ne vroči) vodi otrokovo kožo očistite in preprečite okužbo. Pomembno je, da takoj po kopanju na še vlažno kožo nanesete vlažilno negovalno kremo/emolient. Olja niso priporočljiva, saj lahko še bolj izsušijo kožo.

NAJBOLJŠI NASVET: Kožo lahko pomirite tako, da v otrokovo kopel dodate ovseno kašo.

Pomembno je tudi, da otroku preprečite, da bi se praskal. S praskanjem namreč poslabša ekcem, saj poškoduje zgornjo plast kože, kar lahko privede do okužbe. Zlasti ponoči otroku lahko nadenete rokavice proti praskanju. Tako bo bolje spal in se ne bo poškodoval.

NAJBOLJŠI NASVET: Poleti emolient za otroka hranite v hladilniku, da bo ob nanosu hladil in blažil otrokovo kožo.

 

Če ima otrok hudo obliko ekcema, vam zdravnik lahko priporoči različne emoliente, zdravila za lokalno zdravljenje kot so kortikosteroidne kreme, ali antibiotike, ki pomagajo pri celjenju kože ter preprečevanju in zdravljenju okužb.

Otrokov ekcem lahko nadzorujete tudi z ugotavljanjem sprožilcev. Včasih ne boste mogli ugotoviti vzroka za izbruh ekcema, vendar je dobro poznati določena dražila, ki otroka motijo, npr. če mu je prevroče ali na njem uporabljate določene izdelke. Čeprav so alergije na hrano lahko del težave, se o alergijskem testiranju vedno posvetujte z zdravnikom, preden določeno vrsto hrane izločite iz otrokove prehrane.

mama drži dojenčka z ekcemom na obrazu

Kaj pa vi?

Kadar vašega dojenčka ali malčka muči ekcem, to ni težko le zanj – pogosto je zelo mučno tudi za starše. Vsi starši vedo, da je zelo hudo gledati otroka, kako trpi. Pri ekcemu se vam zdi, da nimate nadzora, zato se počutite še slabše.