Sredstva proti strijam

Pojav strij med nosečnostjo je lahko neprijeten šok, saj je videti, da se po hitrem pridobivanju telesne mase pojavijo kot strela z jasnega.

Pojavijo se lahko tudi ob hitrem hujšanju po porodu.

Na prvi pogled so videti rdeče in vnete, in verjetno se sprašujete, ali si boste še kdaj upali razgaliti trebuh v bikiniju.

A dobra novica je, da strije sčasoma zbledijo do bledo srebrne barve, zato sploh ne bodo tako opazne. To pa vseeno traja nekaj mesecev ali celo let, in popolnoma ne bodo izginile nikoli.

Niste edini, ki imate to težavo, saj se strije pojavijo pri 50 do 90 odstotkih nosečnic, običajno med šestim in devetim mesecem nosečnosti.1

strije po porodu

Kaj so strije?

Strokovno ime za strije je striae gravidarum. Ozki pasovi strij najpogosteje potekajo po trebuhu, stegnih in po dojkah, pa tudi po križu in zadnjici ter drugih delih telesa. Na začetku so rdeče ali vijolične, nato pa sčasoma počasi zbledijo do srebrnkaste barve.

Kaj povzroča strije?

Strije v nosečnosti nastanejo, ker se koža zaradi pridobivanja telesne mase in hormonskih sprememb, ki vplivajo na kožo, hitro razteza. Proces je zapleten, a preprosta razlaga je, da hormonske spremembe vplivajo na nastajanje kolagena – nosilnega ogrodja v koži, ki je potrebno za napeto kožo. Če je vsebnost kolagena v koži manjša, se koža raztegne, kar privede do trganja.

Do neke mere je elastičnost kolagena genetsko pogojena.

Ali jih lahko preprečimo?

Obstajajo določeni dejavniki tveganja za nastanek strij. Z raziskavami pri ženskah so ugotovili, da so nizka starost porodnic, visok indeks telesne mase, pridobitev več kot 15 kg med nosečnostjo in velika porodna teža novorojenčka so povezani s pojavom strij; najbolj ogrožene so najstniške mamice.1 Lahko se torej držite zdrave diete, da ne pridobite prehitro preveč kilogramov.

strije na trebuhu

Strije in prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja

Obstajajo tudi dokazi, da prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja zmanjšuje elastičnost kolagena, ki tako hitreje razpada in poveča verjetnost za pojav strij. Naslednja stvar je torej, da se izogibate sladkorju v prehrani.

Ali lahko s kremami izboljšamo videz strij?

Dermatologi pravijo, da nekatere pacientke ob uporabi vlažilnih in drugih krem poročajo o izboljšanju videza strij.

Kreme proti strijam vsebujejo sestavine kot so glicerol, oljčno olje in koži podobne lipide. Vse te sestavine kožo oskrbujejo s hranilnimi snovmi in jo vlažijo. Koža tako postane mehka, prožna in elastična. Oljčno olje in koži podobni lipidi podpirajo naravno kožno pregrado, ki ščiti kožo pred zunanjimi vplivi.

zelenjava na krožniku

Zgodba neke mame:

Vso nosečnost in po njej sem si z vlažilno kremo mazala kožo na trebuhu, stegnih in dojkah. Čeprav se je pojavilo nekaj strij, sem prepričana, da mi je uporaba kreme pomagala – po porodu so hitro zbledele, zato se mi zdi, da trud ni bil zaman.

- Mamica šestmesečnega otroka

Viri

Osman H, et al. Risk factors for the development of striae gravidarum. Am J Obstet Gynecol 2007;196:62.e1-62.e5.