Spopadanje z razpokanimi bradavicami

Dojenje je najboljša stvar, ki jo lahko storite za otroka, a če smo popolnoma odkriti, ga spremlja nekaj nevšečnosti, med njimi boleče in razpokane bradavice.

V čem je težava?

Vaše bradavice so boleče, včasih pa tudi pokajo in krvavijo. Boleče in ranjene bradavice ob začetku dojenja navaja velika večina doječih žensk. * Bolijo lahko med dojenjem, včasih pa tudi vmes, če imate okužbo. Tega si niste želeli ...

mama drži dojenčka

Kaj povzroča razpokane bradavice?

Vzrokov je več:

  • TEHNIKA DOJENJA: To je najpogostejši vzrok. Sprijaznimo se – prvič nobena izmed nas ne ve natančno, kaj počne –ošvrknemo priročnik za dojenčke in improviziramo. Ni nekega položaja za dojenje, ki bi vsem ustrezal, a pomembno je, da otrok ne grizlja bradavice in da vam ne povzroča bolečine.

Kaj storiti:

  • Otroka pravilno pristavite: Ko dojite, privzdignite dojko ter potisnite bradavico in čim več areole (rožnato rjavega kolobarja okrog nje) pod bradavico v otrokova usta. Oglejte si posnetke na www.dojenje.net/predstavitev.html  ali YouTubu, kako pristaviti otroka. Če ste imeli carski rez, boste morda potrebovali več pomoči.
  • Nadaljujte dojenje: Raziskave pravijo, da je po nekajdnevni prekinitvi dojenja in iztiskanju mleka manj verjetno, da bo ženska dlje časa dojila.
  • Uporabite kremo: Uporabite lahko mazilo Bepanthen, s katerim pospešite celjenje. Bolečine zaradi razbolelih bradavic se lahko umirijo, če po dojenju na bradavice položimo tople (ne pa vroče) čajne vrečke ali jih ogrejemo s toplo vodo.
  • Uporabite prsno školjko: Uporaba le teh je posebej dobrodošla ob nastanku razpok na bradavicah.
mama z dojenčkom leži na postelji

Kdo lahko pomaga:

Prosite patronažno sestro, da naj vam pokaže, kako namestiti otroka. Lahko pa se obrnete tudi na različne organizacije kot je Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja  (NOSD) ali La Leche League Slovenija.

Nasvet neke mame:

Po štirih dneh sem imela razpokane bradavice in res je bolelo. Povedala sem patronažni sestri in pokazala mi je, kako naj Lily pravilno pristavim. Tako sem nadaljevala dojenje. Zares pa mi je pomagalo, da sem si po dojenju iztisnila malo mleka in si ga razmazala po areoli. Mleko vsebuje veliko protiteles in pomaga pri celjenju.

- Anna, mamica štirimesečne Lily

 

Okužbe in kaj storiti/kdo lahko pomaga:

Če se bolečina v bradavicah po dojenju stopnjuje in traja še nekaj časa, imate morda okužbo. Obiščite svojega zdravnika, da vam bo v kolikor bo potrebno predpisal ustrezna zdravila.

Zdravila uporabljajte skladno z navodili zdravnika ali farmacevta. Po previjanju si umivajte roke in sterilizirajte dude.

DRUGI NASVETI: Ne oblačite se, dokler se bradavice ne posušijo; izogibajte se grobim milom in po vsakem dojenju zamenjajte prsne blazinice.

mama drži novorojenčka

Druge težave pri dojenju

Pri približno eni izmed 10 doječih mater se razvije mastitis. Tako strokovno imenujemo boleče in vnete dojke. Simptomi lahko vključujejo vročo in občutljivo kožo dojk, pordel del kože, boleč na dotik, povišano telesno temperaturo in gripi podobno stanje.

  • VZROKI: Mastitis povzročajo mlečni vodi, ki se zamašijo, ker otrok ne posesa mleka iz dojke ali preskoči dojenje.
  • KAJ STORITI: Zamašene mlečne vode lahko sprostite tako, da si tik pred dojenjem na dojke položite tople brisače, s čimer spodbudite pretok mleka. Vnetje lahko olajšate tako, da se otrok najprej podoji na boleči dojki, nato pomasirajte dele z zatrdlinami, s čimer spodbudite tok mleka, in nato iztisnite še preostalega.
  • KDO LAHKO POMAGA: Pojdite k zdravniku, če se simptomi po 12–24 urah ne izboljšajo.

Viri

* www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/I-301-24.pdf (dostopano 13.09.2017.)Jo Walters

www.dojenje.net/predstavitev.html

https://www.nijz.si/sl/publikacije/dojenje