Lepotni nasveti za kožo po porodu

Vrnite si sijaj

Če ste mislili, da se spremembe na koži končajo v porodni sobi, berite naprej. Tu je nekaj napotkov, kako se po porodu spopasti z aknami,  suho kožo,  melazmo in drugimi nevšečnostmi.

Med vsako izmed svojih treh nosečnosti sem imela srečo, da sem imela tisti 'sijaj', o katerem ste brali, a ceno zanj sem plačala po vsakem porodu znova. Moja običajno dobra koža je postala suha, luščila se je, bila je brez leska, pod očmi pa sem imela podočnjake. Na srečo je bilo vsakič tako, da sem po šestih mesecih dobila svoj stari obraz nazaj.

Tudi mednarodna umetnica ličenja Ariane Poole, ki vodi pouk ličenja za novopečene mamice, je imela podobno izkušnjo.

Moja prej suha koža je med nosečnostjo postala mastna, aknasta, po porodu pa je spet postala suha in se je luščila. To me je res presenetilo. Ena izmed prijateljic je imela hud primer melazme, ki pa je sčasoma zbledela.

 

A ne čakajte mesece in ne izogibajte se ogledalom. Obstaja precej načinov, kako koža hitro spet postane sijoča in krasnega videza. 

Zakaj se stanje kože po porodu poslabša

Za spremembe na koži so krive spremembe hormonskega ravnovesja po porodu. »Številne ženske menijo, da se bodo zadeve takoj po porodu spet vrnile na stara pota. A koža po porodu je še nekaj mesecev nekoliko podobna koži pred menstruacijo. Tudi koža mora – tako kot telo – okrevati po nosečnosti,« pravi Ariane Poole.

Spremembe se umirijo po približno treh do šestih mesecih. Večinoma se koža vrne v staro stanje sama od sebe. «

mlada ženska se smeje

Melazma

Melazma so predeli temnejše kože na obrazu, običajno s simetričnim vzorcem. Število celic, ki spodbuja nastajanje melanina, po porodu naraste, zato nastanejo zaplate bolj pigmentirane kože, običajno na čelu, licih in na zgornji ustnici. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah azijskega in latinskoameriškega izvora.

Melazma običajno zbledi po nekaj mesecih, vendar je pomembno, da vsakodnevno uporabljate kremo za sončenje z visokim faktorjem zaščite, saj se stanje po izpostavljenosti soncu poslabša.

Možnosti zdravljenja

Za umirjanje trdovratne melazme vam zdravnik lahko predpiše kremo za posvetlitev kože. To so kreme s hidrokinonom, z azelainsko kislino in retinoidi. S kemičnimi kožnimi pilingi odstranite celice, ki proizvajajo preveč pigmenta. Lahko si pomagate tudi z nežnim laserskim zdravljenjem.

Pri manj hudi melazmi lahko kupite različne kreme, namenjene umiritvi pigmentnih madežev. Delujejo tako, da upočasnijo nastajanje melanina, posvetlijo temne predele, oluščijo kožno povrhnjico in osvetlijo odtenek kože.

Kako jo zakriti

»Pred nanosom podlage nanesite obarvano bazo, ki vam  bo pomagala izenačiti kožni odtenek,« pravi Ariane Poole.

Akne

Zaradi hormonskih sprememb, stresa z novorojenčkom in utrujenosti lahko koža podivja. Upad ravni estrogena po porodu spodbudi žleze lojnice k proizvajanju večje količine maščobe, zato nastajajo mozoljčki.

Možnosti zdravljenja

 • Krema z azelainsko kislino lahko prepreči zamašitev foliklov in uniči bakterije, ki povzročajo mozolje.
 • Pri hudih aknah pomaga zdravljenje s pulzirajočo svetlobo, kemičnimi pilingi in parna ekstrakcija.
 • Dvakrat dnevno uporabite nežno čistilo za kožo, vendar kože ne drgnite.
 • Izberite nemastne izdelke za kožo.

Kako jih zakriti

»Po nanosu podlage na mozoljčke vtrite puder v kremi. Izberite takšnega z rumenim podtonom, da nevtralizirate rdečico,« svetuje Ariane Poole. »Pred podlago na T-predel lahko nanesete sredstvo z mat učinkom, da se koža ne bo več svetila.«

Suha koža, ki se lušči

Zaradi hormonskih nihanj lahko koža postane občutljivejša in bolj nagnjena k suhosti. To naj bi se po od treh do štirih mesecih umirilo.

Možnosti zdravljenja

 • Uporabite bogatejšo vlažilno kremo s hidratantnimi sestavinami, kot sta hialuronska kislina in glicerol.
 • Uporabljajte nežno čistilo brez vsebnosti mila.
 • Pod vlažilno kremo preskusite tudi hidratantni serum.
 • Tedensko izvajajte piling kože, da se znebite luskastih predelov. Blago kremo za piling odstranite s toplo brisačo.

Varikozne vene

Povečan krvni pretok v nosečnosti razširi žile in te lahko ostanejo povečane. Najvidnejše so na svetli koži. Običajno se po približno šestih ali sedmih mesecih postopoma umirijo.

Možnosti zdravljenja

Če po več mesecih ne izginejo, jih lahko odstranite z nežnim laserskim zdravljenjem.

Kako jih zakriti

»Nanesite običajno podlago. Nato na žilice z majhnim čopičem nanesite gost puder v kremi in ga dobro vtrite. Prekrijte ga z nekoliko prosojnega pudra v prahu, da ostane na mestu,« svetuje Ariane Poole.

Podočnjaki in vrečke pod očmi

Neprespane noči zahtevajo davek in podočnjaki so pri novopečenih mamicah nekaj običajnega. Povzroča jih tudi zastajanje tekočine, zato se dobro hidrirajte. Ko bo otrok prespal vso noč in boste več spali, bodo tudi podočnjaki izginili.

Možnosti zdravljenja

Kreme za oči, geli ali serumi, ki vsebujejo kofein, izvlečke alg in peptide, napenjajo kožo in zmanjšajo vrečke pod očmi. Sestavine, kot so sladki koren, vitamin C in murvina korenina, pa zmanjšujejo pigmentacijo in delujejo na podočnjake.

Kako jih zakriti

 • Izberite tekoči puder z odsevnimi delci, da z njim v trenutku prekrijete podočnjake.
 • »Za podočnjake izberite puder v mareličnem tonu, saj s tem izločite modro-sive tone, koža pa ne bo videti pepelnata. Pred tem nanesite podlago« predlaga Ariane Poole.

Vrnite si sijaj

 • Malce pogoljufajte in uporabite osvetljevalno podlago ali obarvano vlažilno kremo, ki vsebuje odsevne delce.
 • Na vrhove ličnic nanesite puder v prahu ali stiku za osvetljevanje.
 • »Na ličnicah uporabite rdečilo v kremi, da osvetlite obraz,« pravi Ariane Poole.
 • Enkrat tedensko izvajajte piling kože, da se znebite luskastih predelov brez leska.
 • Enkrat tedensko si privoščite tudi vlažilno obrazno masko, medtem ko se namakate v kopeli.