Neprijetna dejstva o dojenju

Najhuje pri dojenju so tiste licemerne duše, ki dojenje slikajo v najbolj rožnatih barvah. To so navadno tiste, ki so rekle, da porod ni boleč. V njihovih očeh je mlečna formula strup, hranjenje po steklenički pa prepovedano in dejanje hude malomarnosti. Večina žensk razume, da je najbolje dojiti, in si želijo, kar je najbolje za otroka. Prednosti so že dobro znane. Fizično in čustveno je bolj zdravo za otroka in mater, je brezplačno in še kalorije porablja – skratka vse, kar si lahko želite.

zaskrbljena ženska

Je pa nekaj, česar si ženske ne želijo – da so drugi pokroviteljski do njih ali da jim vzbujajo občutek krivde zaradi njihovih odločitev. Obstaja precej razlogov, da se mati odloči, da ne bo dojila (zdravstveni, psihološki, fiziološki, ekonomski) – izključno dojenje lahko postane praktično nemogoče, kadar delaš – in številne matere morajo delati. Razlogi za dojenje ali proti njemu so tako različni, kot so si matere, zato je nujno poznati njegove prednosti in pomanjkljivosti.

Dojenje v realnosti

  1. Boli ... Na začetku bo dojenje verjetno bolelo. Bradavice sploh ne bodo vedele, kaj jih je doletelo. Dojenje je veščina in se je je treba priučiti. Pristavljanje je pomembno. Če otroka ne pristavite dobro, lahko dojke otečejo in bolijo, bradavice razpokajo in krvavijo, lahko pa pride tudi do nabreklosti, zamašenih mlečnih vodov, mastitisa, povišane telesne temperature in kandidoze. Pristavljanje je res pomembno. Vsaka mati bi potrebovala podporo pri učenju. Zapomnite si – vaja dela mojstra. Ko se izmojstrite, je dojenje nekaj najlažjega na svetu.
  2. Pasti dojenja V prvih dneh vas bo morda skrbelo zaradi otrokove zraščenosti jezika, začetka nastajanja mleka (ali sploh bo nastalo?) ali pa boste razočarani zaradi izcejalnega refleksa. Vedite, da so dojke, iz katerih uhaja mleko, nekaj normalnega (iz nekaterih kar brizga, iz drugih curlja). Pripravite si prsne blazinice, ščitnike, modrčke za dojenje, majice za dojenje in po potrebi pregrinjala.
  3. Droge, alkohol in kofein Vse, kar zaužijete, lahko vpliva na otroka. Vprašanje je − koliko? Kot vedno je ključnega pomena zmernost. Če radi kaj spijete, počakajte, da gre alkohol po naravni poti iz organizma.
  4. Seksi spogledljivka proti dami z mlekom Ste brez libida? Ne skrbite. To je začasno, saj je posledica hormonov in del načrta matere narave, ki skrbi, da je vaša pozornost usmerjena na otroka. Vaše neverjetno telo (ja, neverjetno – porajanje novega življenja in skrb zanj ni majhna stvar) potrebuje čas, da se prilagodi na svojo novo vlogo in njene funkcije. Ne skrbite, vaš libido se bo sčasoma vrnil.
  5. Odprto 24 ur na dan Če ste edini dežurni vir hrane 24 ur na dan, 7 dni v tednu, se lahko počutite nekoliko kravje (kljub dnevnemu dotoku oksitocina, ki vas spravlja v dobro razpoloženje). Uporabite črpalko in si iztisnite mleko, da bodo pri hranjenju lahko pomagali tudi partner in ali prijatelji(ce). Tako si boste lahko malo odpočili.
  6. Dojenje proti mlečni formuli Ni nujno, da gre za dve izključujoči se stvari. Številne vztrajajo, tudi ko se pojavijo težave z dojenjem, in s pravo podporo najdejo rešitev. Druge dodajajo mlečno formulo.

Tretje pa, če ne gre vse tako, kot je predvidela narava, sprejmejo odločitev, ne da bi se počutile stigmatizirane, pod pritiskom ali obsojane. Najboljši nasvet je − ne bodite mučenica. Ne živimo v idealnem svetu. Življenje je polno kompromisov. Prisluhnite svojemu instinktu. Sami sebe najbolje poznate in bistveno je, da naredite tisto, kar je najbolje za vas in vašega otroka.