Spoznajte manjše opekline

Manjše opekline, t. i. opekline prve stopnje, se doma pogosto dogajajo. Nezgode v kuhinji, oparjenje z vročo vodo v kopalnici, vzroki so različni. Opekline prve stopnje lahko zdravite doma z osnovno prvo pomočjo, v primeru hujših opeklin pa morate k zdravniku.

Kako ugotoviti, ali opeklino lahko zdravite sami ali morate k zdravniku?

moški z roko opečeno od sonca

Opeklina prve stopnje sicer boli, a jo lahko zdravimo kot manjšo opeklino. Opekline prve stopnje neposredno poškodujejo samo epidermis, zunanjo plast kože, in kljub bolečini, pordelosti ali otekanju ni zelo huda in jo lahko zdravimo doma. Na splošno tveganje za okužbo in brazgotinjenje ni veliko. Tudi večina sončnih opeklin je opeklin prve stopnje in jih v glavnem lahko zdravimo tako kot druge manjše opekline.

V naslednjih primerih takoj poiščite zdravniško pomoč:

  • Kemične in električne opekline.
  • Koža znotraj ali okrog opekline je bela ali zoglenela.
  • Mehurjaste opekline na dlaneh, rokah, stopalih, nogah, obrazu ali spolovilu.
  • Če je oseba vdihnila večje količine dima in ima simptome, kot so obrazne opekline, osmojene dlake v nosu, kašlja ali težko diha.
  • Majhni otroci in nosečnice.
  • Vsaka opeklina, večja od dlani.
  • Ali ste vedeli, da manjšo opeklino najučinkovitejše hladite z mrzlo vodo, ne z ledom? Ali ste vedeli, da ne smete odstraniti obleke iz mesta, kjer je nastala opeklina?

Če niste prepričani o resnosti opekline se nemudoma posvetujte z zdravnikom.

Kako zdraviti manjšo opeklino

  1. Hlajenje: 10–20 minut hladite opečeni predel s tekočo vodo temperature 5–25 °C. Ne predirajte nastalih mehurčkov. Pri sončnih opeklinah ta korak izpustite.
  2. Zdravljenje: v kolikor imate manjšo opeklino nanesite kremo, gel ali peno, ki hladi in hidrira. Ko je koža opečena, izgubi zmožnost ohranjanja vlage in se težje zaceli, zato je še pomembneje, da je predel navlažen. V kolikor je opeklina hujša po hlajenju takoj poiščite zdravniško pomoč.

Zdravljenje opekline z Bepanthen kremo

Bepanthen krema pospešuje celjenje in epitelizacijo manjših opeklin, vzdražene kože (npr. po radioterapiji, fototerapiji ali po izpostavljanju UV žarkom).