Kaj lahko storim glede ekcema na obrazu?

Ekcem je najpogostejši na predelih z majhno ‘rezervo kožne pregrade’ (na predelih najranljivejše kože), zato imajo številni ljudje ekcem na obrazu in po vratu. Kot oboleli z ekcemom dobro vedo, so izbruhi kroničnega ekcema na obrazu telesno in čustveno zelo naporni.

Če vam ekcem na obrazu greni življenje, obstajajo številna zdravila, ki vam jih lahko predpiše zdravnik. Mednje spadajo kreme za lokalno zdravljenje, kot so kortikosteroidne kreme ali mazila za nadzor vnetja in srbenja. Z določenimi vsakodnevnimi ukrepi lahko pomagate nadzorovati vaš ekcem.

Nega kože

Suha koža je eden od glavnih simptomov ekcema. Kadar imate suho kožo, kožna pregrada ni tako močna, kar pomeni, da hitreje izgubljate vlago in ste bolj dovzetni za vnetje in okužbo, zato je vlaženje kože ključni korak pri nadzoru ekcema.

moški z ekcemom na licu

Emoliente, ki spadajo med vlažilne izdelke ter pomagajo zmanjševati izgubo vlage in ščitijo kožo, lahko uporabljate večkrat na dan (po priporočilih izdelovalca ali zdravnika) in tako ohranjate kožo navlaženo. Najbolje je, da jih uporabljate po umivanju, ko je koža vlažna. Obstajajo številni različni emolienti. Morda pa bi ob različnih časih dneva raje uporabljali različne emoliente, npr. mastnejše mazilo zvečer in lažjo kremo podnevi.

Drugi nasveti za nego kože

 • Čim manj se dotikajte obraza, saj s tem lahko širite okužbo in dražite kožo.
 • Lasje naj bodo čisti, saj umazani lasje, ki se dotikajo obraza, lahko poslabšajo stanje kože.
 • Ker je koža na obrazu bolj izpostavljena vremenskim vplivom, svoje navade prilagajajte spremembam temperature in vlage.
 • Če uporabljate izdelke v lončku in ne v tubi, za zajemanje izdelka uporabljajte čisto žličko, ne prstov oziroma rok.
 • Kožo vedno popivnajte do suhega in je ne drgnite.
 • Za umivanje uporabljajte toplo vodo, ne vroče.

Ličila

Če redno uporabljate ličila, ste verjetno že opazili, da določeni izdelki stanje ekcema poslabšajo in ga ne prikrijejo. Verjetno boste morali preskusiti precej izdelkov, da boste našli takšne, ki so za vas najboljši, saj so med posamezniki in kožami razlike. Pri tem bodite pozorni na naslednje. Priporočamo, da izdelek vedno preskusite in ugotovite, ali povzroča reakcijo oziroma draženje, preden ga začnete redno uporabljati.

ženska umiva obraz
 • Uporabljajte hipoalergenska ličila, ki ne povzročajo aken in so namenjena občutljivi koži.
 • Dišave pogosto povzročajo draženje, zato poiščite izdelke brez dišav, ne tistih, ki so brez vonja, saj ti še vedno lahko vsebujejo dišave.
 • Številni ljudje reagirajo na konzervanse v izdelkih.
 • Ličila zavrzite po priporočilih izdelovalca, kar še zlasti velja za očesna ličila, ki jih morate menjavati vsake tri do štiri mesece, saj so oči še posebno občutljive.
 • Če uporabljate ličila na osnovi vode oziroma vodotopna ličila, jih zvečer lažje odstranite, zato kožo manj dražite.
 • Pred nanosom ličil si vedno umijte roke in prav tako redno perite čopiče za ličila.

Glede zdravljenja reakcije je najbolje, da se pogovorite z zdravnikom, ki vam bo predstavil različne možnosti.

Ekcem na dojenčkovem obrazu

Ekcem, ki prizadene do 20 % dojenčkov v skoraj vseh predelih sveta, je ena najpogostejših kožnih motenj. Pri dojenčkih se ekcem najpogosteje pojavlja na obrazu ali lasišču, njegovo stanje pa poslabša slinjenje, poletna vročina ali zimski mraz, alergije ali stik z dražili, kot so mila ali določene vrste tkanin. Številna priporočila, ki veljajo za odrasle, veljajo tudi za dojenčke z ekcemom, vključno z rednim kopanjem v topli vodi in nanosom vlažilnih krem ali emolientov. Ker pa je dojenčkova koža še posebno nežna, priporočamo obisk zdravnika.