Skrb za dojke

Vaše dojke bodo med dojenjem potrebovale nekaj dodatne nege, zlasti v prvih dneh in tednih, ko se še navajate.

Dojenje na začetku ne poteka vedno gladko – iz dojk morda med dvema dojenjema uhaja mleko, bradavice bolijo in razpokajo, obstaja pa celo tveganje za zamašene mlečne vode ali bolečo okužbo.

A večina teh težav je le prehodna, tako da malce potrpite. Tukaj je nekaj priročnih nasvetov in zvijač za spopadanje z nekaterimi najpogostejšimi težavami.

Anna, 34 let, mama dveh otrok

Kako prestati nabreklost

Zveni strašljivo, a to je le strokovno ime za ogromno povečanje dojk v času, ko začne nastajati mleko. Po navadi do tega pride nekaj dni po porodu. To povzroči povečan dotok krvi v dojke, zato lahko te nabreknejo, postanejo trde in boleče. To se lahko zgodi tudi pozneje, če preskočite nekaj dojenj in se mleko nakopiči.

Dobra novica je, da nabreklost običajno traja le 1–2 dni in jo lahko olajšate na naslednje načine:

  • Pogosto dojenje po otrokovih željah: Poskrbite, da otroka pravilno pristavite, da lahko izsesa mleko iz dojk.
  • Masiranje dojk, medtem ko se otrok doji: Tako boste spodbudili pretok mleka in olajšali nabreklost.
  • Oblaganje dojk s surovimi ohrovtovimi listi: To je tradicionalno ljudsko zdravilo in ni veliko dokazov, da res deluje, a s polaganjem surovih ohrovtovih listov na dojke lahko dojke pomirite.
  • Uporaba prsne črpalke: Če otrok ne posesa dovolj mleka, da bi olajšal neugodje, lahko uporabite prsno črpalko, ki jo lahko kupite v specializiranih trgovinah, lahko pa si skušate mleko tudi iztisnite z rokami (naj vam to pokaže patronažna sestra).
  • Vzemite protibolečinsko tableto po tem ko ste se posvetovali pri zdravniku ali v lekarni.

Kaj storiti z dojkami, iz katerih uhaja mleko

Nerodno je, ko v javnosti začutite izcejalni refleks v bradavici in se mleko začne cediti skozi srajco. A to lahko obvladate.

doječa mama
  • V modrček za dojenje vstavite prsne blazinice: Na voljo so kot pralne blazinice ali blazinice za enkratno uporabo, ki vpijejo uhajajoče mleko. Pogosto jih menjajte, da preprečite okužbo.
  • Ne nosite enobarvnih, tesno prilegajočih se majic s kratkimi rokavi: Na njih bo mleko hitreje vidno kot na ohlapnejših, vzorčastih zgornjih delih.
  • Uporabljajte prsne školjke: To so plastične školjke, ki jih lahko sterilizirate in vanje zbirate uhajajoče mleko z ene dojke, medtem ko se otrok doji na drugi. Zbrano mleko lahko hranite v hladilniku v sterilizirani steklenički ali ga zamrznete v steriliziranem nosilcu za ledene kocke ter ga uporabite pozneje.
  • Otrok naj se doji na obeh dojkah: Mleko včasih med dvema dojenjema uhaja iz tiste dojke, ki se med dojenjem ni popolnoma izpraznila, zato otroka spodbujajte, da se doji na obeh dojkah.
  • Z roko pritisnite na bradavico, da upočasnite izcejalni refleks: Nekatere mamice pravijo, da tok mleka zaustavijo s pritiskom z roko na prsi, ko začutijo izcejalni refleks.

Ugotovite vzrok bolečine v dojkah

Dojenje običajno ne bi smelo boleti – če občutite bolečino, to po navadi pomeni, da otrok med dojenjem ni v pravilnem položaju, da imate zamašene mlečne vode/mastitis ali bakterijsko okužbo bradavic.

Zgodba neke mame

Dojke so mi štiri dni po porodu nabrekle – postale so ogromne, rdeče in boleče. Zaradi neprijetnega občutka sem pogosto izbruhnila v jok. Hčerko sem spodbujala k pogostejšemu dojenju, čeprav so bile dojke v nekem trenutku tako trde, da je nisem mogla pristaviti. Pritisk sem olajšala z uporabo prsne črpalke, mleko pa sem si iztiskala tudi ročno v topli kopeli ali pod prho.

 

Viri

https://www.dojenje.net/predstavitev.html