Resnica o dojenju in hujšanju

Nekaj glavnih informacij o tem, kaj lahko pričakujete in česa ne smete

Med dojenjem porabljate kalorije, in za nekatere ženske je to najlažji način, kako se hitro znebiti poporodne teže. Ne deluje pa pri vsaki. Prehranska strokovnjakinja Sarah Coe iz britanske prehranske fundacije pravi: »Vsesplošno prepričanje je, da se boste z dojenjem hitreje vrnili na svojo predporodno težo. Z dojenjem sicer res pokurite dodatno maščobo, ki ste jo pridobili med nosečnostjo, vendar bosta količina izgubljenih kilogramov in hitrost hujšanja odvisni od tega, koliko dodatnih kalorij zaužijete in koliko ste se zredili.«

mama doji svojega otroka

Rosemary Dodds, višja svetovalka pri britanski nacionalni porodni fundaciji (National Childbirth Trust) in prehranska strokovnjakinja (www.nct.org.uk/parenting/about-breastfeeding ), svetuje naslednje: »Večina žensk med dojenjem shujša po naravni poti, zato ne hitite z dieto.« Bodite prijazni do sebe in dajte telesu dovolj časa, da okreva po nosečnosti, porodu in izčrpanosti, ki spremlja prihod novorojenčka.

Vprašanje: »Ali potrebujem dodatne kalorije, če dojim?«

Odgovor: »Ženskam, ki prvih šest mesecev samo dojijo, priporočamo, da zaužijejo povprečno dodatnih 330 kalorij na dan, kar pa se lahko spreminja glede na količino proizvedenega mleka in količino maščobe, pridobljene med nosečnostjo,« pravi Sarah Coe.

zdrava prehrana

Vprašanje: »Zakaj nekatere ženske hitro shujšajo, druge pa ne?«

Odgovor: »Ženske, ki hitro shujšajo, zaužijejo manj kalorij, kot jih porabijo, kar pomeni, da za potrebe proizvodnje mleka porabijo telesno maščobo. Druge zaužijejo več kalorij, kot jih potrebujejo, zato ne bodo shujšale, dokler ne začnejo jesti manj ali se ne vrnejo k svoji običajni vadbi,« pravi dr. Carrie Ruxton, dietetičarka na Uradu za informacije o prehranskih dodatkih (Health Supplements Information Service, www.hsis.org ).

Vprašanje: »Nam lahko svetujete glede zdrave prehrane med dojenjem?«

Odgovor: »Veliko pijte, saj s tem zmanjšate lakoto. Doma ne imejte nezdravih prigrizkov. Zdravi prigrizki so suho sadje, navadni jogurt, ovseni krekerji in žitni kosmiči,« pravi dr. Ruxton.

mama na telovadbi

Vprašanje: »Ali se lahko lotim diete, medtem ko dojim?«

Odgovor: »Ne lotevajte se ekstremnih ali »čudežnih« diet. Poskušajte hujšati postopoma, uživajte zdravo hrano in počasi povečujte telesno vadbo. Med dojenjem je varno hujšanje, ki ne presega 0,5–1 kg na teden,« pravi Rosemary Dodds.

Vprašanje: »Ali bom imela zaradi dojenja hitreje raven trebuh?«

Odgovor: »Številne ženske shujšajo med dojenjem, saj s tem porabijo kalorije, a to še ne prinese nujno ravnega trebuha. Za oblikovanje telesa je boljša telesna vadba,« pravi Rosemary Dodds.

Vprašanje: »Ali se med dojenjem lahko začnem ukvarjati z resno telesno vadbo?«

Odgovor: Povprašajte vašega ginekologa med prvim pregledom po porodu (po 6. tednih), kdaj lahko pričnete z resno vadbo, šele nato se lotite vadbe, ki bo obremenila sklepe in mišice.

Najboljša vadba za novopečene mamice je vsakodnevni sprehod z otrokom – poskušajte se sprehajati 30–60 minut – v kombinaciji z vadbo za stabilizatorje trupa, kot je pilates.

Viri

http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/prehrana_dojece_matere_kratko_informativno_gradivo.pdf