Struktura kože

Brez kože ne bi bili, kar smo. Ščiti nas pred zunanjim svetom, ohranja našo telesno temperaturo, ustvarja esencialni vitamin D in nam pomaga pri interakciji z ljudmi, ki jih imamo radi. Vendar je tudi občutljiva in potrebuje nego in pozornost, da ostane zdrava.

ženska na postelji

Struktura kože

Naš največji organ je sestavljen iz treh ločenih delov:

  • Epidermis je zunanja plast kože. Stratum corneum je zunanja plast epidermisa in deluje kot fizična pregrada, ki telo ščiti pred zunanjimi nevšečnostmi, kot so nizke temperature, UV-žarki in okužbe. Preostali del epidermisa predvsem proizvaja kožno pregrado.
  • Dermis, srednja plast, vsebuje žile, ki oskrbujejo zunanjo plast. Dermis vsebuje tudi folikle dlak, žleze znojnice in živčne končiče.
  • Hipodermis, najgloblja in najdebelejša plast, vsebuje maščobne celice. Te se uporabljajo kot energetske zaloge in omogočajo toplotno uravnavanje telesa.

Vloga kože

Koža je naš največji organ in opravlja številne funkcije. Ena od pomembnejših vlog je zaščita, in sicer pred fizikalnimi dejavniki, kot so drgnjenje, kemikalije in okužbe, ter proti UV-žarkom. Poleg zaščite pred zunanjimi silami je koža tudi naš največji senzorični organ, in prav prek živčnih končičev v koži prejemamo veliko informacij o svetu. Te vključujejo toploto, mraz in bolečino ter tolažilen dotik prijatelja in naših ljubljenih.

družina na plaži

Druga pomembna vloga kože je uravnavanje temperature. Koža vsebuje približno 2-5 milijona žlez znojnic, in v vročih dneh lahko izločimo do 10 ali več litrov znoja na dan, da se ohladimo. V mrazu se proizvodnja znoja in prekrvavitev kože zmanjšata, s čimer ohranjamo toploto v globljih organih.